måndag 31 januari 2011

And the years come streaming down your face

[ Nytt foto + gammal text från 2008]


12 år.
Mellanstadiet: Dolly Parton & Marilyn Manson- ambivalens i ett ledsamhetsbrustet hjärta tappert omplåstrat med Bamseplåster, felstämplad av `What`s ever on your radio´- flickor & pojkar förblindade av Axedimmor och med en känslokyla vållad av för mycket lunchrastrotande i närkioskens GB-box. Längst ner i hierarkin och en personlighetsförändring ifrån att få gå armkrok med Sara, smacka Extra Spearmint & finna fem fel på klassens ärkenördar så satt jag, Lydia & Emmy i gungställningen utanför matsalen – fann tio fel på våra oförtjänt krönta drottningar & kungar och ansträngde oss att rasera deras välde genom vår avsky, mosade deras kroppar mellan tummen och pekfingret och skrattade kolsyra ju mindre, maktlösare, fulare vi gjorde dom. Men jag var alltid mer fiende än vän; Mrs neverlasting Hyde i toviga pippilotter, pizzafläckiga Adidasbyxor & gråtblöta tröjärmar som elixirandades destruktion och utplånade alla slags chanser till uppskattning genom att skicka iväg ett brev till Lydia med kärnfulla ord så som `Gå och dö, töntjävel´, och därmed inte längre bara var ett weirdo, utan en backstabbande outsider som inte passade in i någon liga alls.

15 år.
Högstadiet: Att Eminemdefensivt slå tillbaka mot alla deras mean words från A till Ö med ´Cuz i am what ever you say i am´- signerad ignorans & köra playback till reaktionerna dom lagt i min hand. Dom sade: Varde dumhet; och det vart dumhet – en mycket god skapelseprocess som skiljde vilja från agerande och formade ett sluddrande misslyckande ur en massa av uppväxtförvirring, vad kan man annat göra än att leva upp till den bild dom målat när man inte har några verktyg att måla en förändring? Med blekslitet hår & rosa platådojor stapplade jag fram genom korridorerna till sorlet av skabbluder & särunge men fortsatte framåt till ekot av ett oberört skratt, tystnade inte förens jag nått närmsta toalett vars jag kunde plocka fram min värdelöshet och överväldigas av den med förstärkt & dånande effekt, rista in den på min underarm som ett ytligt S.O.S. But still, högstadiekaos är inte ett lika dynamitiskt minne när man, som jag, hade en Mikaela & en Saga att luta sig mot mellan varven då man fnittrade sig igenom ett partycigarettsprakande & marinellasött fjortisleverne värdig att sakna och nostalgisera sig över.


18 år.
Slutstadiet: Efter De två Sista Ljuva Åren av tonårsdrama, freakin fantastic turbulens & Spendrupskletiga kyssar i solnedsgångssensuella mentala foton så började åldern ta ut sin rätt, mina ögonlock blev tyngre & tyngre och alla steg både bakåt & framåt plågade mig till ett Björn Afzelius-missmodigt sängliggande, väntandes på det eftertraktade ljuset i tunneln. Nu, tre år senare, ligger jag fortfarande kvar.



~ ~ ~

Och ett ännu äldre beskärt textdokument från årskurs sju som är så rysligt ung & usel att jag måste sympatiklappa det på axeln & småle överseende:


” Sandra har freestyle! Man får inte ha freestyle! Glenn, säg ut henne…!” skrek fulingen Jimmy ut inför alla. Johan nygren skrattade och skakade på huvudet.
” Men Sandra då!” Sa Glenn och Suckade . Du vet vad jag sagt om den där Freestylen.
” Men snälla….”
” Nä, nä den här gången funkar inte ditt lilla leende. ” sa han och log. Jimmy hoppade fram och slet loss hörlurarna från freestylen.
” Ha! Dom här behåller jag! ”
” Vad håller du på med!?” utbrast Sandra argt. Andreas flinade till och härmad henne.
” Jimmy! Ge tillbaka Sandra sina hörlurar men se till att hon inte lyssnar på dem!” Jimmy muttrade och gav motvilligt tillbaka hörlurarna. När allt blivit tyst började Olov att berätta fakta om Canada.

” I skogarna lever pälsjägare som kallas Trappers. Många av dem är Indianer, De jagar pälsdjur som bäver, mård, mink. Lodjur, svartbjörn och tvättbjörn. En trapper jagar för det mesta med fällor & snaror, varje trapper tilldelas ett visst område för sin jakt och han ansvarar för att ingen djurart jagas så mycket att dom blir utdöda allihopa.”
” Nä gud vad hemsk!” sa Sandra och tittade på Emma, hon verkade inte heller så förtjust i dom här pälsjägarna.
Jimmy och Jocke skrattade rått och började prata om att dom brukar skjuta ankor och fåglar med luftpistol på sommaren.

När alla kommit tillbaka till hotellet fick man bara vara uppe en halvtimme till, sen skulle lamporna vara släckta och alla skulle sova, Man fick inte prata med varandra. Dom flesta verkade nöjda med regeln och verkade tycka att dom fick vara uppe jätte länge, Och Elin verkade nästan chockad av hur länge dom fick vara uppe. Hon var överlycklig. Hon sa att hon brukar gå och lägga sig klockan nio som högst. Den enda som gick och la sig på direkten var Philip, tyckte att det var nödvändigt att få minst tio timmars sömn. Resten av klassen satt ute runt en grillplats och Jimmy kommenterade hur sugen han var på falukorv med ketchup. Alla instämde. Sandra tittade fundersamt på alla vilddjur och började fantisera Jimmy som ett grishuvud med ett äpple i munnen, Lars som en uppstoppad höna och tvillingarna som två spinkiga prinskorvar. Vilken syn, Jimmys huvud på ett fat med ett äpple i munnen. Sandra var nära på att börja skratta, men hon försökte hålla sig. Sandra och Emma satt bredvid Elin, Pia och Lina. Det fanns ingen annan stans att sitta.

Elin satt och snackade med Lars och Liket Mattias om något oviktigt. Plösligt reste sig Elin upp
” Nä, kom nu Pia och Lina, vi far in nu, det är ju iskallt ute, tur att man har långkalsonger!” Sa hon och stirrade hotfullt mot Sandra som bara hade kjol. Då for också Bergstrollet Caroline, och Camilla och resten av töntarna in.
Så kvar var bara en liten grupp människor. David, Jocke, och Jimmy satt och pillrade på med Davids knallgula mobiltelefon och kollade in funktionerna. En bit därifrån var Oskar och åkte på sin skateboard , åskådare var Arvid, Tobbe, Johan. F, Vogel och Suhaila. Emma satt på avstånd och dreglade.
Sen kom Glenn ut och sa åt alla att det var läggdags. Alla suckade.
När Emma och Sandra kom in till rummet var det första Emma började prata om var hur gullig Oskar är, Sandra la av en gäsp för att visa hur ointresserad hon var och tog på sig sin Freestyle, Emma morrade och la sig i sängen, drog upp en Raider ur väskan och slafsade. Sen somnade dom.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

[ Bloggspått-tips för er som upplever att internätet slukar era ord:
Kopiera kommentaren ifall ni möts av ett blank space efter att ni pressat
på "förhandsgranska", "kommentera som" eller dylikt, och klistra in igen. Såpp!]